Oslos nye signalbygg

Det nye Munch-museet Lambda av spanske Juan Herreros.

Den arkitektoniske fornyelsen av hovedstaden er i full gang, og vil fortsette i mange år fremover. Her er tre av de mest profilerte nybyggene vil gleder oss til å besøke. 

 

Lambda - Munch-museet

I 2008 bestemte byrådet i Oslo at det skulle bygges et nytt museum for Munchs kunst og Stenersen-samlingen i Bjørvika. De utlyste en arkitekturkonkurranse, og i 2009 ble Juan Herreros’ forslag Lambda utpekt som vinner. Edvard Munch testamenterte alt av malerier, skisser, fotografier og skulpturer som han selv eide til Oslo kommune. Det har lenge vært klart at de rundt 28 000 kunstverkenes nåværende hjem, Munchmuseet på Tøyen, er utilstrekkelig både når det gjelder å vise fram og ta vare på denne kunstskatten.

Lambda er et tolv-etasjers, relativt smalt bygg om står på en tre-etasjers base. Basen vil huse ulike offentlige tjenester, mens den vertikale strukturen vil ha rom for utstillinger, verksteder, magasiner og kontorer. Bygget vil fungere som en motsats til byggene rundt, spesielt det vertikalt orienterte Operahuset. Lambda er designet med en fasade med mye glass, slik at fjordlandskapet bringes inn i bygget. 

Nye Deichman av Lund Hagem Arkitekter i samarbeid med Atelier Oslo.

Deichmanske bibliotek i Bjørvika

Den nye hovedfilialen til Deichmanske bibliotek er nå under oppføring i Bjørvika. Når bygget står ferdig i 2019 vil Oslo ha et topp moderne bibliotek som ikke bare rommer en stor boksamling, men også blant annet en kinosal, medieverksteder, spillområder, møtelokaler og en restaurant.

Den arkitektoniske utformingen av nye Deichman er tett knyttet til rollen det har som offentlig bygg. Ved hovedinngangen stikker toppen av bygningen ut, for å hilse velkommen besøkende som kommer fra Oslo sentrum og Oslo Sentralstasjon. Markerte innganger mot øst, vest og sør viser at biblioteket er åpent for folk fra alle deler av byen. Diagonale lyssjakter forbinder rommene innenfor med gatene utenfor, og i mørket vil bygget lyse og endre utseende etter de ulike aktivitetene og arrangementene som finner sted inne i biblioteket. Nye Deichman er designet av Lund Hagem Arkitekter i samarbeid med Atelier Oslo.

Det nye Nasjonalmuseet er tegnet av Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten.

Nasjonalmuseet

Norges nye nasjonalmuseum skal etter planen stå ferdig i 2020. Her samles det som nå er Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst og Kunstindustrimuseet under samme tak, og det nye museet vil vise design, kunsthåndverk og billedkunst fra mange århundrer.

Museumsbygget er tegnet av Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten. I utformingen har de fokusert på verdighet og varighet snarere enn sensasjonell arkitektur. De fremhever også at museet vil være fint avstemt med omgivelsene og monumentene som allerede ligger i området, som Oslo rådhus og Akershus festning.

 

Tekst og bilder: VisitOslo + arkitektene.